Menu


Varför investera i guld?

Guld som investering

Guld som investering

Historiskt har köp av guld och silver varit ett utmärkt sätt att bevara köpkraften över långa tidsperioder. Idag krävs det nästan samma mängd guld eller silver för att köpa ett fat råolja som det gjorde för 50 år sedan. Detta står i skarp kontrast till nationella valutor, även kallat fiatvalutor, som till exempel den amerikanska dollarn. Värden för dessa urholkas kraftigt över tiden genom att centralbanker och regeringar har satt en långsiktig trend av att devalvera sina valutor på olika sätt. Det är osannolikt att denna trend kommer att vända snart.

De tidigare nämnda metallerna är de enda globalt erkända valutor som inte kan skapas ur tomma intet, vilket gör att lämpar sig väl för att bevara köpkraft. Detta i skarp kontrast till fiatvalutor som lätt kan devalveras. De förblir den ultimata formen av pengar.

Fysiskt guld är verkliga, ärliga pengar och många säger att det är den bästa form av pengar som världen någonsin skådat. Det är en värdemätare och en fristad i oroliga tider. Guld är sällsynt, hållbart och inte slits ut på samma sätt som vissa andra metaller, eller papperspengar för den delen när de byter hand. En liten mängd, som är lätt att bära, kan köpa en stor mängd varor och tjänster. Det är en allmänt accepterat och kan lätt köpas och säljas över hela världen.

Bektrakta även att metallen i fysisk form, till skillnad från så kallat “pappersguld”, inte har en motpartsrisk. Du äger och har tillgång till det precis när och hur du vill. Med fonder och kontrakt på guld har du en motpart som står som garant för den mängd kontraktet gäller. Kan du helt säkert veta att denna motpart kan leva upp till dess förväntningar ifall en sådan situation skulle uppstå? Det är värt att ha i bakhuvudet när du tar ditt beslut om vilken investeringsform som är den rätta för dig.

När du skall köpa guld som investering behöver du inte betala någon moms. Investeringsguld är nämligen momsfritt. För över 10 år togs momsen på denna typ av investering bort. Det bästa sättet för ett långsiktigt sparande i metallen är att köpa guldtackor vilket du kan göra hos flera olika försäljare på online på Internet eller i butik.

Idag ligger skönheten hos guld i dess förmåga att diversifiera sina investeringar, skydda rikedom och bevara ens köpkraft.

Med det sagt är det heller inte riskfritt att investera. Värdet av den dyrbara metallen kan gå ner, eller en viss valuta kan öka i värde och då göra guld mindre värt i förhållande till kontanterna. Generellt sett är guld säkert eftersom det alltid varit värdefullt och det ger en stadig, pålitlig och fysisk form av investeringar som många människor kan finna trygghet i. När allt är guld i handen omvandlas tillbaka till kontanter med relativ lätthet när det börjar bli dags att äntligen smälta dina tillgångar.

Det finns flera bra böcker om denna typ av investering. Då vi bakom denna sajt inte har möjlighet att få med precis allt här, rekommenderar vi att du söker upp böcker, andra sajter med mera för att ta in så mycket kunskap som möjligt.