Menu


Sälja guld

Få bra betalt för ditt guld

Den senaste tidens värdeökning av guld har gjort det intressant för många att sälja guld som de anser att de inte har någon nytta av längre, eller om de är i behov av pengar. Förr i den brukade pantbanker vara ett av de få alternativen som fanns ifall du som privatperson vill göra dig av med ditt innehav. Så är det inte längre. Nuförtiden finns det antal aktörer där du kan sälja till online samt få bra betalt för det.

Pantbanker

Pantbankernas fördel är att du kan återfå det du sålt till dem, även om det innebär att betala mer än man ursprungligen fått för det. Detta alternativ skulle säkert vara viktigt om du vill sälja ett uppskattat smycke till exempel. Det kan röra sig om vigselringar, halsband eller något du ärvt. Om detta inte är viktigt finns det ingen anledning att använda sig utav en pantbank.

Det finns inte många pantbutiker online så det första du måste göra är att besöka en fysisk butik. När du gör det, är du mer benägen att drabbas långa köer under rusningstid och du måste i viss mån vara en god förhandlare för att säkerställa det bästa möjliga priset för ditt guld. Även om du är en mycket god förhandlare kommer du med största sannolikhet inte få ett bättre pris per gram än vad du får hos många av aktörerna online på nätet. Detta främst för att pantbanker kommer vara intresserade av att sälja dina objekt eftersom de är det så de måste ta hänsyn till tillståndet i ditt objekt är i. Låt oss inte glömma det faktum att det alltid finns en risk för rån när du går till en pantbank och istället för att tjäna pengar, förlorar du ditt innehav istället.

Guldsmycken

Guldsmycken

Guldköpare online

Dessa aktörer är främst intresserade av det faktiska innehållet och vikten av ditt försäljningsobjekt. De är det tryggt att sälja till. De bryr sig inte om dess yta är kraftigt repad eftersom detta har liten påverkan på de faktorer som de är mest berörda, det vill säga renhet och vikt. Till skillnad mot en pantbank behöver inte dessa aktörer ta hänsyn till om de kan sälja ringen, smycket etc till någon annan ifall du inte återköper varan. Tänk till exempel på trasiga vaser och dylik med guldetsning. En pantbank kanske är intresserad av det men de här guldköparna är med största sannolikhet det. Allt detta sammantaget är anledningarna till att dessa guldköpare ger dig bra betalt för ditt guld.

Sälja investeringsguld

Investeringsguld i form av guldmynt och guldtackor förmedlas bäst genom särskilda guldmäklare. De ger ofta ett bättre pris än vad guldköparna online gör, även om internetaktörerna även köper dessa. Det kan därför vara värt att undersöka priserna extra noga vid försäljning av tackor och mynt.

Som du ser finns det flertal alternativ ifall du vill sälja. Alla sätt listade här har sina för- respektive nackdelar. Läs det som är skrivet ovan och ta ställning till vad som är bäst i just ditt fall.

Var?

Du har nästan oavsett var du bor i Sverige tillgång till de flesta av ovanstående alternativ. Flest alternativ till att göra dig av med det du har finns självklart i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Sälja guld i Stockholm är otroligt enkelt då många guldhandlare annonserar om att de vill köpa det du har.