Menu


Köpa guld

Guld som sparform

Om du funderar på att köpa guld som en investering, gäller det först att du bestämmer dig för om du vill investera i fysiskt guld eller någon form av värdepapper kopplat till metallen. Nedan finner du information om vad du bör tänka på hos de olika investeringarna med deras för- respektive nackdelar. Hur köper man guld?

Fysiskt guld

Köpa guld i form av guldtackor

Köpa guld i form av guldtackor

Investeringsguld finns i formen av godkända guldtackor och guldmynt.

Guldtackor kommer i två former, nypräglade och cirkulerade. Skillnaden mellan de båda varianterna är att nypräglade guldtackor är helt nya och kostar en aning mer än cirkulerade. Den cirkulerade guldtackan har eventuellt varit i omlopp tidigare för försäljning. Detta gör dem till begagnade, om man vill använda det uttrycket, vilket leder till att de kostar lite mindre. En fördel med dessa är de är lätta att förvara. Exempel på bra förvaring av fysiskt guld är bankfack eller ett säkert kassaskåp.

När du skall köpa guld för att investera behöver du inte betala moms. För över 10 år togs nämligen momsen bort från investeringsguld. Det antagligen bästa sättet för ett långsiktigt sparande i denna metall är att köpa guldtackor eller guldmynt vilket är möjligt från olika försäljare på internet, via telefon eller i butik. Svenska banker handlar inte med fysiskt guld, men det finns flera aktörer specialiserade på investeringsguld. Den som vill göra det kan ringa och beställa eller beställa på internet. När bokningen är registrerad och betald skickas guldet med rekommenderat brev. Den som vill kan också hämta innehavet själv hos vissa av försäljarna. Se efter vad som passar dig bäst.

Minsta guldtackan som går att köpa väger 1 gram och kostar cirka 510 kronor i skrivande stund. Guldtackor finns i många storlekar så att hitta någon eller några som passar dina investeringsbehov borde inte vara något problem. Tänk på att spreaden, dvs skillnaden återförsäljaren har mellan köp- och säljpriset, skiljer sig mellan olika tackor och mynt.

Aktörer som säljer guld

Pappersguld

Förutom ovanstående sätt att handla fysiskt guld finns det diverse olika värdepapper som är bundna till guldet. Det handlar dels om aktier i bolag som bryter guld, fonder som investerar i företag beroende av guld på ett eller annat sätt samt certifikat som är knutna till guldpriset. Viktigt att veta är att förutom certifikat knutna till guldpriset så korrelerar inte värdet på dessa värdepapper helt med guldpriset. En annan viktig faktor är att samtliga dessa har en motpartsrisk vilket fysiskt guld inte har.

De flesta svenska banker idag har några varianter av dessa. Se efter med din bank vad de har att erbjuda ifall detta är något som lockar.

Vilken variant ska jag köpa?

Som du ser finns det för- och nackdelar med båda sätten att köpa guld. Tänk efter ordentligt innan du tar ett beslut i frågan. Allas situation är unik och vad som passar en annan person kanske inte passar dig och vice versa.