Menu


Guldrushen i Kalifornien

Kommer lockelsen av guld någonsin lämna oss?

jakt på guldVad tänker vi på när vi tänker på guld? Vi tänker oftast på prakt och rikedom. Vi föreställer oss Cleopatra, piratskatter, barockhus med eldstäder förgyllda med guldlöv. Men när vi sen presenteras med bilder av gruvarbetare som febrilt letar guld i en av USA: s guldrusher ser vi vår berömda bild förändras.

Plötsligt blev drömmen om guld uppnåligt för alla, som ett lotteri eller ett kasino. Folk kunde plötsligt se drömmen uppfyllas och de korsade gränsen i sina drivor. Men guldbrytning själv visade sig faktiskt olönsamt för många av guldgrävarna och gruvägarna, men vissa lyckliga få har gjort enorma vinster och därigenom förändrat världens guldinvestering.

Ansett att vara en av världens mest kända rusningar, guldrushen i Kalifornien började den 24 januari 1848 när förmannen av ett sågverk hittade en glänsande ämne i brukets utlopp. Ryktet om detta började snart att spridas till San Francisco och trycktes i den lokala tidningen. Inom ingen tid alls vandrade folk över staten för att se om de kunde hitta en bit av det mycket eftertraktade ämnet. San Francisco blev en spökstad medan alla dess invånare försvann för att leta guld. När de återvände till staden gick befolkningen från 1000 till cirka 25.000.

San Francisco växte alltmer i storlek för att möta kraven från de nyanlända och det var dessa köpmän som faktiskt gjort mest pengar i guldruschen och inte själva gruvarbetarna.

Ännu denna dag så bygger San Fransisco’s handel på sin guldålder och arkitektur som står högst bygger på baksidan av guldrushen. De mest besökta museerna hyllar inte bara gruvarbetarna som gjort den här branschen vad det är, men också köpmännen och industrin som kom in på grund av det.