Menu


Guldtackor

En guldtacka kan komma i många former, storlekar och vikter. En sådan definieras som en guldprodukt som tillverkats av en erkänd tillverkare av guldtackor, detta oavsett form. På tackan finns namnet på tillverkaren, den exakta vikten och renheten stämplade. Dessa säljs med en premie över spotpriset på metallen vid tidpunkten för försäljningen. Storleken på denna premie beror på storleken. Ju större den är, desto mindre premien i proportion till vikten. Generellt är denna premie lägre för dem än för till exempel guldmynt.

En av många guldtackor från Credit Suisse

Guldtacka från Credit Suisse

Dessa löper en högre risk för förfalskning, jämfört med mynt, på grund av deras mindre stringenta parametrar för utseendet. Detta är väldigt sant, framför allt för de större varianterna, som exempelvis 1kg, där tackan ofta bara levereras rakt upp och ner i en plastpåse. De mindre varianterna däremot har nästan alltid en laminerad förpackning som innehåller certifikat och ett unikt serienummer.

Medan mynten lätt kan vägas och mätas mot kända värden, kan de flesta lite större tackor inte det. Större varianter har också en större volym där det är möjligt att möjligt att fylla en hålighet med till exempel tungsten.

Det mest traditionella sättet att investera i fysikt guld är dock just genom att köpa tacckor. I vissa länder som Kanada, Argentina, Österrike, Liechtenstein och Schweiz, kan dessa lätt köpas eller säljas på någon av de stora bankerna. I Sverige har vi ett antal företag som specialiserat sig på att handla med investeringsguld. De flesta av dessa erbjuder dem för försäljning.

Hur mycket väger de?

De finns i ett antal olika storlekar för privatpersoner, allt från 1g till 1kg. Större investerare och centralbanker rör sig dock med vikter på 12,4kg / 400 oz. Världens största tacka klockar in på 250kg och tillverkades av ett av Mitsubishi:s dotterbolag år 2005.

De är ett bra sätt att lagra tillgångar då värdet på guld ökar stadigt på lång sikt.

Var köpa?

Att köpa guldtacka och därmed göra en investering i fysiskt guld är faktiskt lättare än vad många tror. Köpa guld görs enklast på något av de sätt vi listar på sidan om det.