Menu


Guldmynt

Investera i guld genom mynt

Ett guldmynt är ett mynt som är helt eller nästan helt av guld. Guld har använts för mynt sett sedan mynt uppfanns, ursprungligen på grund av dess höga värde. I modern tid är de flesta mynt avsedda antingen att säljas till samlare, eller för att användas som en investering då myntets nominella värde är irrelevant.

Guldmynt ges ut av olika länders mynttillverkare vilket ger dig en garanti på myntets renhetsgrad och storlek. Om du vill köpa dessa för investeringens skull så ska du köpa ett med en guldhalt på minst 900. De flesta som säljs idag har en guldhalt på 999, vilket är 99,9%. Det som har högst halt av guld är ett kanadensisk Maple Leaf som finns i en tolvhörnig variant. Denna tolvkantiga version innehar en halt av 999.99. Värt att nämnas är att det går inte att uppnå en renhet på 100%, då det krävs andra metaller för själva präglingen.

Kanadensisk Maple Leaf guldmynt

Maple Leaf Guldmynt

Hur mycket väger de?

De kommer oftast i storlekarna 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz, 1/10 och 1/20 oz.

Var köpa?

Att köpa guldmynt och därmed göra en investering i metallen fysiskt är faktiskt lättare än vad många tror. Enklast om du vill köpa guld är att kontakta någon av de återförsäljare vi listar.