Menu


Händelserna i Frankrike och Nordkorea som påvekar guldpriset

April 23, 2017 - Uncategorized

Den amerikanska ekonomen och författaren Stephen Leeb redogör om sina tankar kring varför valet i Frankrike och de militära händelserna i Nordkorea kommer påverka guldpriset. Ett citat…

Visst, om Le Pen finner stort imorgon kan det skicka den gula metallen uppåt kortsiktigt, möjligen även över $1,300. Men det skulle vara osannolikt att beteckna början av en större uptrend eftersom politiska händelser sällan flyttar marknaderna under en längre tid såvida de inte förändrar den ekonomiska dynamiken på ett betydande sätt, som det franska valet antagligen inte gör. Och om Le Pen inte levererar, kan guld lätt falla ner mot $1,200.

 

Den koreanska krisen är ett exempel på samspelet mellan politik och ekonomi i förhållande till guld. Förra veckan förutspådde jag krisen mer sannolikt leda till en pullback i guld än gnista en desperata sökande efter en fristad. Mitt resonemang, som jag inte upprepar här i alla dess detaljer, var att Kina hade hjälpt till att forma den krisen för att flytta över ansvaret på Trump och därigenom positionera sig för att lugna de geopolitiska vatten, som i huvudsak är vad som hände. Den kortsiktiga effekten på guld var en droppe i gruvdrift lager och ädelmetaller återstående platta några procent.

Hela artikeln går att läsa här.